Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji niektórych usług oraz zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zaakceptuj pliki cookies na tej stronie
Bezpłatny Miesięcznik Nasze Miasto - Nasza Gmina - Nasz Powiat - Czerwionka-Leszczyny
Kontrast: Kontrast domyślny Kontrast czarno-biały Kontrast żółto-czarny Kontrast czarno-żółty
Czcionka:   Czcionka domyślna Czcionka średnia Czcionka duża
Nasze Miasto » Strona główna » Artykuły » Szkolny Konkurs Kulinarny - „Wielkie smażenie pączków na tłusty czwartek ”

Szkolny Konkurs Kulinarny - „Wielkie smażenie pączków na tłusty czwartek ”

Tagi: Nasze Miasto,
Dodano: 4 lutego 2016

Dnia 02.02.2016 r. w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „Wielkie smażenie pączków na tłusty czwartek”. Do współzawodnictwa w konkursie przystąpiło osiem dwuosobowych zespołów, byli to uczniowie klas gastronomicznych, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.
Celem konkursu było kultywowanie tradycji przygotowania pączków na tłusty czwartek wśród młodzieży naszej szkoły.

Organizatorkami Szkolnego Konkursu Kulinarnego były: Teresa Zdzieblik – Kudła, Barbara Skurczak.
Pracę uczniów oceniała komisja w składzie: Iwona Smorz, Ryszard Wystemp, Barbara Skurczak, Danuta Łączyńska, Teresa Zdzieblik - Kudła.
Uczestnicy konkursu mieli do wykonania zadanie, które polegało na sporządzeniu ciasta drożdżowego metodą dwufazową, uformowaniu pączków, usmażeniu pączków, wykonaniu lukru, dekorowaniu i aranżacji pączków.

Uczniowie wykonali pączki według samodzielnie wybranych przepisów, o dowolnym kształcie. Ocenie podlegały: kreatywność, estetyka , aranżacja, przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy (zręczność posługiwania się sprzętem, współpraca zespołu), czystość pracy.

Laureatami konkursu zostali uczniowie z klas: III i II kucharz oraz II technik żywienia i usług gastronomicznych.:

I miejsce – Klaudia Gabor, Ewelina Lachowska,
II miejsce – Agata Laksa, Joanna Rożek ex aequo Mateusz Malczyk, Julianna Kowol,
III miejsce – Angelika Jurkiewicz, Karolina Sosna ex aequo Katarzyna Klein, Kacper Raszka

    Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Dyrektora Szkoły oraz organizatorów.


                                mgr inż. Barbara Skurczak,
                                nauczyciel ZSP


 

 

 

 

 

 

Start | Wiadomości | Wydania archiwalne | Galerie | Katalog firm | Redakcja | Reklama | Współpraca | Kontakt
Liczba odsłon portalu: 3449093
studiotomcom.pl - projektowanie portali i stron www
Portal „Nasze Miasto”
jest redagowany przez Grupa RES sp. z o.o. ul. 3 Maja 1A; 44-230 Czerwionka - Leszczyny